Presentation

Tankar om mina bilder

 Jag arbetar gärna med olika teman. En period hade jag sten/berg som motiv. Eftersom jag bor i stenriket där graniten glöder är det nästan ofrånkomligt. Jag kryper nära inpå motivet och studerar detaljer, det kan vara lavar på berget eller några stenar i en gärdsgård.

Under en tid arbetade jag med en utställning om Picassokvinnor, jag tolkade hans bilder i textil, en slags kärleksförklaring.

Fågelkvinnor och fågelgudinnor har varit ett tema som jag ständigt återkommer till, jag har en fascination för gamla gudinnemyter i tidiga religioner då man tillbad en gudinna, inte en gud (man). Dessa gudinnor bar ofta skepnad av ett djur, vanligtvis en fågel, därför dessa kvinnokroppar med fågelhuvuden.

Ansikten har intresserat mig de senaste åren. Jag har gjort en serie vävnader jag kallar ”Faces”. Där har jag vävt porträtt av en del kända personer (mest kvinnor) som jag beundrar (starka kvinnor), tex: Frida Kahlo, Hertha Hillfons, Tove Jansson och Jacqueline Roque . Av någon anledning har jag mest vävt kvinnor. I ”Faces”-serien ingår även porträtt av mina söner i olika färgställningar.

Djur intresserar mig också, ett slags ”Animal faces” eller djurhuvuden. Jag har vävt kor, hästar och älgar.

Jag har även arbetat med ett projekt om unga människors psykiska ohälsa; ”Fågelunge med bruten vinge”.

”Who´s afraid of the big bad wolf”

För snart tio år började jag med ett projekt som jag då kallade ”Who´s afraid of the big bad wolf”. De har sin upprinnelse i den sanslösa licensjakten på varg som drogs igång för nästan tio år sedan. 40 000 jägare anmälde sitt intresse för att skjuta 27 vargar. Jag funderar mycket över varför vargen är så hatad, -eller är det så att den får vara symbol för någon helt annan företeelse i samhället.

I protest väver jag en bild för varje skjuten varg. I nuläget har jag gjort ca 175 vävnader.

10% av försäljningen av vargbilderna går till Nordens Arks vargar.

Kontakt

073-980 1902

my.backstrom@telia.com

Legene Folkskola
456 93 Hunnebostrand