Om Kvirr

Konstvandring i Ranrike

Konstvandring i norra Bohuslän.

Kvirr är en konstvandring, men också en förening. Den består av konstnärer och konsthantverkare från de fem nordligaste kommunerna i Bohuslän – Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Lysekil – dvs det som i forna tider kallades Ranrike.

 

Att ”kvirra”. Konstvandringen hålls varje år under påskhelgen. Då håller konstnärer och konsthantverkare sina ateljéer och verkstäder öppna för besökare. Samtidigt pågår en samlingsutställning där alla deltagare är representerade. Där kan man skaffa sig en överblick och välja vilka konstnärer/konsthantverkare man vill besöka. Sedan letar man sig runt på småvägar i det vackra landskapet, vägledd av en katalog med karta och vägbeskrivningar samt KVIRR-skyltar vid avtagsvägarna. I genomsnitt har ateljéerna 300 besökare och till den gemensamma utställningen kommer det ca 5 000 besökare.

I samband med konstvandringen har Kvirr ett konstlotteri. Varje deltagande konstnär säljer lotter i sin ateljé till sina besökare. Vid samlingsutställningen säljs också lotter. Sex priser delas ut.

Under juli månad har Kvirrs medlemmar också en sommarutställning på Solhem Konsthall i Rabbalshede.

Ranrike är ett gammalt namn. Ranrike finns inte längre som geografi utan som poesi. Det hörde den tidiga medeltiden till och redan när Snorre Sturlason skrev om det på 1200-talet hade det glidit in i sagornas värld. Det omfattade delar av norra Bohuslän och kanske hade det aldrig exakta gränser. Det var ungefär. Ranrike är ett av Sveriges konstnärstätaste områden. Mitt i Ranrike ligger för övrigt Gerlesborgs konstskola och konstnärernas kollektivverkstad.

Kvirr bildades 1995 och den första konstvandringen ägde rum 1996. Föreningen har ett 90-tal konstnärer och konsthantverkare som medlemmar. Varje år deltar närmare 50 av dem i konstvandringen.

Kontakta Kvirr:

Postadress

KVIRR
c/o Joakim Arthur
Solhem Krukmakeri
45756 Rabbalshede

 

Styrelsen

Ordförande
Joakim Arthur
info@solhem.eu

Kassör
Jith Chacko
jithchacko@gmail.com

Sekreterare
Ewa Thibaud Bruch
ewa@thibaud.se

Lotteriansvarig
Camilla Lod
camilla.lod@telia.com

Utställningsansvarig
Sylvette Wikström
anglatrumpet@gmail.com

Ansvarig invalsgruppen
Richard Vakil
konst@richardvakil.se

Ansvarig marknadsföring
Liselotte Klingener
info@liselotteklingenersilversmycken.se

Ansvarig tältgruppen
Ingvar Jacobsson
injac49@hotmail.com