Smedja Volund – smed och metallformgivare

Presentation

Välkommen till Smedja Volund!

Som nyinflyttad i mina gamla hemtrakter ser jag fram emot att möta gamla och nya bekanta under konstvandringen. I galleriet visar jag egna verk och pågående projekt. Elden i smedjan är tänd. Här skapar jag grindar, trappor, ljusbärare och andra beställningar samt skålar, ljusstakar och ibland silverföremål till försäljning.

Senhösten 2015 flyttade Smedja Volund tillbaka till västkusten efter sex händelserika och utvecklande år på Österlen. Smedjan är nu etablerad i före detta fabrikslokaler i Rom, nära Dingle, en bit från Bovallstrand. Det är lätt att hitta hit, smedjan ligger helt intill E6:an vid avfarten mot Dingle, Bovallstrand och Hunnebostrand. Här finns gott om parkeringsplatser.

Bakgrund

Uppvuxen på en gård i Bohuslän. Upplärd inom varvsindustrin i Uddevalla. Skolad i fartygs-hangarer i Norge. Finslipad av tusentals kilo smide till Ostindiefararen Götheborg. Förädlad av franskt ankarsmide.

Stärkt av historiska projekt som orgelbygge och kanonsmide. Prövad av egna storstilade byggnadsprojekt och renoveringar av kända fyrtorn och broar. Blir upplyft av lekfulla organiska former.

Finlirar med smidestrappor och konsthallsportar. Kultiveras av smideskonst och skulpturer som pryder sin givna plats i offentliga och privata sammanhang. Njuter av att skapa fantasifulla hotellinredningar som Dorsia Hotel och Hotel Bellora i Göteborg.

Inspireras av kreativa samarbeten med bl.a. Erik Höglund, Pål Svensson och Hanna Lidström. Fäller glädjetårar för arkitekturpriset som Smedja Volund fick för smedjan och galleriet i Sankt Olof 2011. Känner stolthet för att vara konstnärligt bollplank och formge den första svävande butiksgallerian i Sverige för ICA Nordeviks i Skärhamn.

Hemlängtan gav form och färg till betongfabriken som blev smedja och galleri.

Välkommen att följa mig på min resa – ombord på fartyget Klara på Högmarsö Varv i Norrtälje eller i Rom utanför Dingle.

 

www.volund.se

Kontakt